Land: Zambia
Plaats: Macha

Zambia is een land met ongeveer 17 miljoen inwoners. Veel mensen zijn er blind of slechtziend. Bij veel van hen, circa 80%, is blindheid of slechtziendheid te voorkomen of (deels) te verhelpen. Oogaandoeningen zoals staar en brilafwijkingen zijn relatief makkelijk en tegen lage kosten te behandelen.

Het verhelpen van slechtziendheid heeft een grote impact op de kwaliteit van iemands leven. Voor iemand persoonlijk en voor de naaste omgeving van de persoon. Maar economisch gezien kan dit een groot verschil maken. Onderzoek heeft aangetoond dat elke $1 die in een land wordt geïnvesteerd in het verhelpen van vermijdbare blindheid, uiteindelijk een economisch voordeel oplevert van $4.

In heel Zambia zijn ongeveer 25 oogartsen actief. Ter vergelijking; in Nederland zijn dit er 618. Ook is er een groot tekort aan optiek zaken. Goede gekwalificeerde oog zorg is voor veel mensen vaak letterlijk en figuurlijk niet bereikbaar door hoge transportkosten en de lange reisafstanden.

De stichting Eye for Zambia heeft zich ingezet voor het bouwen van een oogkliniek in Macha. De komst van een oogkliniek in Zambia kan grote verandering brengen om goed zicht mogelijk te maken voor veel mensen.

Inmiddels is de oogkliniek klaar, maar ook zij bleken last te hebben van regelmatige stroomuitval. Operaties moesten worden afgebroken omdat er geen stroom is en de verzorging moest in het donker gebeuren.

Samen met Eye for Zambia heeft Our Energy Foundation een zonne-energie installatie laten aanleggen op de oogkliniek. De installatie is eind januari in gebruik genomen. De kliniek is nu verzekerd van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Operaties kunnen nu altijd worden uitgevoerd en de verzorging heeft altijd de beschikking over verlichting om goed hun werk te kunnen uitvoeren.