In Macha in Zambia is een oogkliniek gebouwd met hulp van de stichting Eyes for Zambia.  In Zambia, een land met bijna 13 miljoen inwoners, zijn veel mensen blind en slechtziend. Van deze groep is 80% onnodig slechtziend of blind. Oogaandoeningen zoals staar en brilafwijkingen zijn relatief makkelijk te behandelen.

Het verhelpen van slechtziendheid heeft een grote impact op de kwaliteit van iemands leven. Voor iemand persoonlijk, zijn naaste omgeving en ook op economisch vlak. Onderzoek heeft aangetoond dat elke $1 die wordt geïnvesteerd in het verhelpen van vermijdbare blindheid, $4 economisch voordeel oplevert in een land.

In Zambia zijn ongeveer 25 oogartsen, ter vergelijking; in Nederland zijn er 618 oogartsen actief. Ook is er een groot tekort aan optiekzaken. Goede gekwalificeerde oogzorg is voor veel mensen vaak letterlijk en figuurlijk niet bereikbaar door hoge transportkosten en lange reisafstand.

De komst van een oogkliniek in Zambia kan grote verandering brengen om goed zicht mogelijk te maken voor iedereen.

De Oogkliniek is inmiddels klaar, maar ook zij hebben last van regelmatige stroom uitval. Operaties moeten worden afgebroken omdat er geen stroom is. De verzorging moet in het donker gebeuren. 

Samen de stichting Eyes for Zambia heeft Our Energy Foundation een zonne installatie laten aanleggen op de Oogkliniek. De installatie is eind januari in gebruik genomen. De kliniek is nu verzekerd van elektriciteit. Operaties kunnen nu altijd worden uitgevoerd en de verzorging heeft altijd de beschikking over licht. Hieronder een paar foto’s om een indruk te geven

Plaats: Macha

Website: www.eyeforzambia.org