Land: Kenia
Plaats: Limuru
Doelgroep: Marianne Center  is een bijzonder vernieuwende organisatie in Kenia welke door onderwijs en voorlichting het leven van vele verstandelijk beperkte mensen verbetert. In januari 2010 zijn zij gestart met hun activiteiten.  Het Marianne Center biedt aan mensen met een verstandelijke beperking programma’s aan die hun zelfredzaamheid in de Keniaanse maatschappij verbetert, waaronder: tuinieren, persoonlijke hygiëne, diverse handwerken, huishoudelijke werkzaamheden, computerles, naaien en sieraden maken. Andere activiteiten die zij organiseren zijn o.a. onze bewustwordingsactiviteiten en open dagen. Aantal studenten 40-60

Probleem: Het internaat had een elektriciteit die veel uitviel en waarvan de kosten ook erg hoog waren. Een tweede probleem was de watervoorziening. Er was veel te weinig wateropvang zowel voor hygiene als voor bewatering van de groentetuin.

Realisatie: In  2017 is hier een zonneinstallatie geinstalleerd die ze volledig onafhankelijk maakte van het te dure en onbetrouwbare net. Daarnaast is er een wateropvang systeem aangelegd die voorziet in hun waterbehoefte.

Kosten: 30.000 euro
Website: https://mariannecenter.org

UPDATE 2021:

Zonneboilers voor het Marianne Centre

Het marianne center heeft al een aantal jaren zonnepanelen voor elektriciteit. Alleen warm water voor oa douchen was nog steeds een probleem. Een elektrische verwarming op een douchekop is een onrendabele en dure manier om het water te verwarmen.

In augustus van 2021 zijn op het centrum 3 zonneboilers geplaatst. 1 voor de meisjes, 1 voor de jongens en een voor algemeen gebruik. Hiermee is de laatste stap gemaakt om het Marianne centrum helemaal te verduurzamen.

Alle benodigde energie wordt nu uit de zon gehaald voor zowel elektricteit als warm water. Al eerder was er een wateropvang systeem gemaakt om al het regenwater op te vangen.

Behalve dat het duurzaam is, geeft het ook een grote verbetering van de levensomstandigheden. En de maandelijkse kosten van de nergierekening zijn vanaf nu zero.